Over InaDance

InaDance is een initiatief van Febrina Tanoewidjaja en samen met haar zus Amina zijn zij het gezicht van InaDance. In samenwerking met verschillende danseressen uit Nederland, waaronder Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Arnhem, Tilburg en Katwijk brengen zij graag de gezellige warme sfeer uit Indonesië dichter naar u toe.

‘… liefde voor dans en muziek …’

De danseressen zijn op verschillende manieren in aanraking gekomen met de Indonesische cultuur. De een is Indonesisch opgegroeid en heeft van jongs af aan een traditionele dansopleiding gekregen zowel in Nederland als in Indonesië door vooraanstaande dansleraren. De ander door een opleiding aan de dansacademie en in het groeiproces gekozen voor het tropische Indonesië waar een verdere opleiding in de authentieke dansuitvoering is verkregen.

De dansen die InaDance als groep of individueel kunnen uitvoeren zijn o.a. uit Sumatra: Rantak; West-Java: Kembang Topeng, Nandak Ganjen, Blantek, Tari Payung, Gaplek, Kembang Boled, Kaca Kaca, Bajidor Kahot; Oost-Java: Punjari; Bali: Panyembrama, Kembang Girang, Legong Keraton, Tenun, Cendrawasih.

Waarom de naam InaDance?

De naam is opgebouwd uit twee delen. Ina is een verkorting van Indonesia en tevens drie letters uit de namen Febrina en Amina. Dance is voor een internationale benaming.


Biografie Febrina:

Febrina Tanoewidjaja

Febrina is geboren in Surabaya (Indonesië).

Samen met haar ouders en zus verhuisde ze in 1987 naar Amsterdam. Haar interesse voor Indonesische dans is ontstaan na een vakantie op Bali, waar zij samen met haar familie genoot van een Balinese dansvoorstelling.

Ze begon op haar zevende Balinese dansles te volgen in het Tropenmuseum te Amsterdam onder leiding van Ni Ketut Wirjati. Vanaf haar achtste jaar mocht zij met de dansgroep Purnama op diverse evenementen optreden, met als hoogtepunt het optreden in Antigua (Caribisch eiland).

Febrina sloot zich in 1999 aan bij de dansgroep Sanggar Melati Ribuan Pulau onder leiding van Ibu Yayah Fatli. Ze leerde in deze dansgezelschap de dansen uit West-, Midden- en Oost Java en Sumatra.


Biografie Amina:

Amina Tanoewidjaja

Amina is geboren in Sukabumi (Indonesië).

Ze heeft tot de tweede klas van de lagere school in Jakarta en Sukabumi gewoond. Op school deed ze al vanaf haar vijfde jaar mee met Indonesische dansen, die dan tijdens de feestdagen werden opgevoerd. Samen met haar ouders en zusje verhuisde ze in 1987 naar Nederland.

Amina koos eerst voor de westerse hobby’s: pianoles en jazzballet. Thuis leerde ze de eerste Balinese dansroutines van haar zusje en heeft ze ook haar eerste Balinese dansoptreden gedaan op haar twaalfde. Ze ging zo nu en dan mee naar het Tropenmuseum om de danstechnieken beter te leren kennen.

In 1999 sloot zij zich aan bij de dansgroep Sanggar Melati Ribuan Pulau onder leiding van Ibu Yayah Fatli. Bij Sanggar Melati werden de dansen uit Sumatra, West-Java, Oost-Java en Sulawesi geleerd en dit sprak haar op dat moment erg aan.

Met al de ervaring die in de jaren is opgedaan is zo InaDance ontstaan.