Info West-Javaanse dans

Dansrepertoire West-Java

Tari Betawi:

De dansen uit Jakarta voormalig Batavia zijn modern, vlot en vrolijk.
Rond de zeventiende eeuw kwamen de Chinese kooplieden en arbeiders en de Arabieren handel drijven in Jakarta en daarom zijn die invloeden in de dans nog te horen in de muziek en terug te zien in de vel gekleurde danskostuums.

De dansen dienen vaak ter vermaak van het ‘gewone volk’.

De Betawi (orang Betawi of mensen uit Batavia) zijn een afstammeling van de mensen die rond de zeventiende eeuw in Batavia kwamen voor de handel en arbeid. Het zijn voornamelijk uit Zuidoost-Aziatische etnische groepen, zoals Maleisische, Sundanese, Javaanse, Balinese, Minangse, Ambonezen gemengd met buitenlandse etnische groepen zoals, Portugezen, Nederlanders, Arabieren en Chinezen. Zij werden naar Indie gelokt om te voldoen aan de behoefte aan arbeidskrachten.

De mensen uit Batavia staan bekend om hun liefde voor muziek, tradities en voedsel, maar ook om hun humor, opvliegend / directe karakter en hun gastvrijheid.

Jaipongan:

De Jaipongan of jaipong is in de jaren zeventig gecreƫerd door Gugum Gumbira uit Bandung. Het is het traditionele dans voor de Sundanese volk. Gebaseerd op de klassieke Ketuk tilu muziek en verfijnde Pencak Silat bewegingen is zo de Jaipongan ontstaan.