Tari Rantak en Piring

InaDance Sumatraanse dans

InaDance Sumatraanse dans

De Tari Rantak: komt oorspronkelijk uit de volk Minangkabau West-Sumatra.
Deze dans is gechoreografeerd door Gusmiati Suid. In deze dans komen de elementen van de Sumatraanse martial arts (pencak silat) duidelijk naar voren.

De Tari Piring: piring betekent in het Indonesisch bord. Deze dans wordt zo genoemd, omdat de danseressen dansen met borden. De Tari Piring komt oorspronkelijk uit West-Sumatra.

Sumatraans huis

Sumatraans huis

Er zijn verschillende verklaringen voor de naam “Minangkabau”. De Minangkabau vertellen zelf graag het verhaal van de “Winnende Karbouw” (Minangkabaus: Menang Kabau, Indonesisch: Menang Kerbau). Het verhaal gaat dat de West-Sumatranen in oorlog waren met een Javaans koninkrijk. Omdat de Javanen een veel beter en groter leger hadden, verzonnen de West-Sumatranen een list. Zij stelden voor om een wedstrijd te houden. Beide partijen leverde een Karbauw (waterbuffel) die tot de dood zouden vechten. De winnende partij zou ook de oorlog winnen.

De Javanen accepteerden en op de afgesproken dag presenteerden zij een enorme karbouw-stier. De West-Sumatraanse karbouw was een uitgehongerd, nog niet gespeend kalf waarvan de hoorntjes gescherpt waren (of in een andere versie: met messen stiekem op de hoorns gebonden). Toen het kalf de volwassen karbouw zag, rende het naar het enorme beest, in de hoop melk te kunnen drinken. Het kalf stootte zijn hoorns in de buik van de stier en velde daarmee de kampioen van de Javanen. De Sumatranen wonnen dus de oorlog. Men zegt dat de puntige daken van de traditionele huizen (Rumah Gadang) de hoorns van de karbouw symboliseren.