Balinese Dansen

Dansrepertoire Bali: Panyembrama, Kembang Girang, Legong Keraton, Tenun, Cendrawasih.

Bali is een Indonesische eiland ten oosten van Java. Het eiland telt 3.216.881 inwoners.
De hoofdstad is Denpasar. Het eiland is populair onder toeristen, onder meer vanwege de stranden, het eten, het natuurschoon met sierlijke terrasvormige rijstvelden (sawa’s) en vulkanen.

Bekende toeristenplaatsen zijn: Sanur, Kuta, Lovina, Legian, Jimbaran, Nusa Dua en Candi Dasa.

Dans en muziek zijn voor de Balinezen erg belangrijk in het dagelijkse leven. De dansen uit Bali worden gedanst in prachtige kostuums, ook tijdens de dansrepetities wordt er gedanst in een sarong. Naast de prachtige kostuums herken je de Balinese dans vooral aan de expressieve gelaatsuitdrukkingen, de sierlijk, vloeiende bewegingen. De krachtige hoofd, nek en vinger bewegingen maken de Balinese dans eigen.

De Balinese dans wordt ondersteund door een gamelan orkest. Zo een orkest bestaat uit verschillende soorten instrumenten: voornamelijk slaginstrumenten zoals, drums, kulintangs, gongs, xylofoons maar ook fluiten. De kempli is een klein slaginstrument dat je met een soort hamertje moet slaan. Dit is om de ritme aan te geven.

De dirigent van het orkest speelt de Kendang. Hij geeft met zijn slag aan wanneer de muziek tempo omhoog of juist omlaag gaat. Ook geeft hij door middel van een bepaalde code aan wanneer de muziekstuk ten einde loopt.